Blomkålssoppa med rökt fläsk och hyvlad morot

Det är alltid trevligt att börja en meny med en härligt varm och krämig soppa! Fläsket ger en behaglig sälta och moroten ger krispighet och syrlig smak.

Blomkålssoppan kan göras 2 dagar innan. Stek sid fläsket dagen innan och förvara i rumstemperatur tills det är dags för servering.


Portioner: 4
Du behöver: 

1 blomkålshuvud
1 schalottenlök, hackad
1 msk smör
1 dl vin
2 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
salt och vitpeppar

Tillbehör
100 g varmrökt sidfläsk
1 morot
1/2 citron, saften
1/2 polkabeta
ärtskott
olivolja

Skär ner blomkålen i mindre buketter. Fräs hälften av blomkålen samt schalottenlök i smör. Tillsätt vin och koka ner till hälften. Tillsätt grönsaksbuljongen och koka ner tills hälften återstår. Tillsätt grädden och koka i 4–5 minuter. Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.

Tillbehör: Förväll resten av blomkålen i saltat vatten. Tärna sidfläsket och stek det i panna; låt rinna av på hushållspapper. Skala och hyvla morot och polkabeta tunt; låt marinera en kort stund i citronsaft. Blanda med den förvällda blomkålen.

Servering: Lägg blomkål, beta, morot och fläsk i botten på tallriken och slå soppan runt om. Dekorera med ärtskott och några droppa olivolja.

Bild för Fredric Bengtsson

Mer från Fredric Bengtsson


Bild för Fredric Bengtsson