Du behöver

4 kycklingfiléer
2 msk olivolja
1 klick smör
1 citron
4 kvistar timjan
4 kvistar rosmarin
salt och vitpeppar

Rödvinssås
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk tomatpuré
6 dl hönsbuljong
3 dl rött vin
1 cm ingefära, färsk
1 strå citrongräs
salt, vitpeppar och socker
2 msk smör

Ärtpuré
ca 1 stor förpackning frysta ärtor
2 msk olivolja
1/2 dl mynta, finhackad
salt och vitpeppar

Palsternackspuré
4 stora palsternackor
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk crème fraiche
salt och vitpeppar

Portioner
4

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form med smör och olivolja. Pressa över citronen, salta och peppra. Lägg örterna på kycklingen. Stek kycklingen i 200° varm ugn i 10 minuter. Stäng av ugnen och låt kycklingen gå färdigt till kärntemperaturen 65°, låt vila 10 minuter innan den serveras.

Ärtpuré: Låt ärtorna sjuda i lättsaltat vatten, häll av vattnet, häll över olivoljan och kör med stavmixer till en fin puré. Tillsätt finhackad mynta och smaka av med salt och vitpeppar.
palsternackspuré: Skala och skiva palsternackorna och koka dem mjuka tillsammans med vitlöksklyftorna. Häll av vattnet, tillsätt olivoljan och crème fraichen.

Rödvinssås: Hacka löken, vitlöken och moroten grovt. Stek dem i lite olja så att de får färg, vänd i tomatpurén. Slå på 2 dl av vinet och låt det koka in, tillsätt hönsbuljongen, ingefäran och citrongräset. Låt sjuda ett par timmar, späd med mer hönsbuljong om det kokar torrt.

Smält 2 msk socker i en gryta så att det får lite färg, slå på 1 dl rött vin och låt det koka in. Sila i buljongen och låt sjuda ihop, det ska bli cirka 4 dl sås. Smaka av med salt, vitpeppar och lite socker. Red med maizena om du vill ha tjockare sås. Avsluta såsen med smöret och en liten skvätt av det vin som ska serveras till. Önskar man mer syra i såsen kan man tillsätta lite balsamvinäger.

Skeda upp puréerna på tallrikarna. Dela filéerna på mitten och placera dem mot varandra. Häll på såsen och servera gärna med lite sallad.

Fotograf