Ankbröst med gräddkokt spetskål och salviastekta svartrötter

Ankbröstet saltas en halvtimme innan tillagning och läggs sedan med skinnet nedåt i en kall panna, som sedan värms till medelvärme. Fettet hälls av efterhand och sparas till att steka svartrötterna i. När skinnet är gyllene och krispigt steks bröstet färdigt i ugnen. På detta sätt blir skinnet knaprigt.


Portioner: 4
Du behöver: 

500 g ankbröst
salt och peppar

Salviastekta svartrötter
4–6 svartrötter
ankfett
12–16 salviablad
salt och peppar

Gräddkokt spetskål
3 dl spetskål, strimlad
1/2 gul lök
1 1/2 dl vispgrädde
salt och peppar

Servering
champinjoner

Salta ankbröstet och låt det ligga cirka 30 minuter. Torka av bröstet. Skär kryss i skinnet och lägg bröstet med skinnsidan nedåt i en kall panna. Sätt pannan på medelvärme och stek tills skinnet blir gyllene och krispigt; häll av fettet som släpper från bröstet och spara. Vänd och bryn bröstet på köttsidan och stek sedan färdigt i ugnen på 120° till en innertemperatur på 56°. Låt vila 10 minuter.

Salviastekta svartrötter: Skala och dela svartrötterna i mindre bitar. Stek dem i ankfettet i panna på medelvärme tills de är genomstekta och har fått fin färg. Låt salviabladen steka med sista minuten så att de blir stekta. Salta och peppra.

Gräddkokt spetskål: Strimla kålen och löken; sautera snabbt i panna. Tillsätt grädden och koka ihop till simmig konsistens. Smaka upp med salt och peppar.

Servering: Lägg upp kålen på tallriken tillsammans med svartrötterna. Skär upp ankbröstet och lägg på kålen. Toppa med tunt skurna champinjoner.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman