Ankbröstet saltas en halvtimme innan tillagning och läggs sedan med skinnet nedåt i en kall panna, som sedan värms till medelvärme. Fettet hälls av efterhand och sparas till att steka svartrötterna i. När skinnet är gyllene och krispigt steks bröstet färdigt i ugnen. På detta sätt blir skinnet knaprigt.
Du behöver

500 g ankbröst
salt och peppar

Salviastekta svartrötter
4–6 svartrötter
ankfett
12–16 salviablad
salt och peppar

Gräddkokt spetskål
3 dl spetskål, strimlad
1/2 gul lök
1 1/2 dl vispgrädde
salt och peppar

Servering
champinjoner

Portioner
4
Salta ankbröstet och låt det ligga cirka 30 minuter. Torka av bröstet. Skär kryss i skinnet och lägg bröstet med skinnsidan nedåt i en kall panna. Sätt pannan på medelvärme och stek tills skinnet blir gyllene och krispigt; häll av fettet som släpper från bröstet och spara. Vänd och bryn bröstet på köttsidan och stek sedan färdigt i ugnen på 120° till en innertemperatur på 56°. Låt vila 10 minuter.

Salviastekta svartrötter: Skala och dela svartrötterna i mindre bitar. Stek dem i ankfettet i panna på medelvärme tills de är genomstekta och har fått fin färg. Låt salviabladen steka med sista minuten så att de blir stekta. Salta och peppra.

Gräddkokt spetskål: Strimla kålen och löken; sautera snabbt i panna. Tillsätt grädden och koka ihop till simmig konsistens. Smaka upp med salt och peppar.

Servering: Lägg upp kålen på tallriken tillsammans med svartrötterna. Skär upp ankbröstet och lägg på kålen. Toppa med tunt skurna champinjoner.
Fotograf
Gott till!