Ankbröst med apelsin, gulbeta och pistasch

En smakrik rätt med tydlig smak av blodapelsinen och gulbetorna. Det sötsalta passar utmärkt till den bakade ankan. Servera som förrätt eller mellanrätt, men de passar också utmärkt på en buffé; lägg då upp brösten på ett stort fat.


Portioner: 4
Du behöver: 

1 ankbröst
1 msk socker
1/2 msk salt
2 msk olivolja
1/2 blodapelsin, rivet skal

Apelsin
2 blodapelsiner

Gulbeta
4 små gulbetor
den sparade saften från blodapelsinerna
1 tsk smör

Pistasch
2 dl pistaschmandlar
1/2 msk florsocker
salt

krasse till servering

Gnid in ankbröstet med socker, salt och det rivna apelsinskalet. Ställ kallt 12 timmar. Lägg i vakuumpåse tillsammans med olivoljan och förslut. Lägg i cirkulator vid 65° i 35 minuter. Kyl i isvatten. Skär sedan i tunna skivor. Har du inte vakuumpåse eller cirkulator, stek ankbröstet i ugn på 120° till önskad innertemperatur.

Apelsin: Skala apelsinerna och skär ut filéerna, spara saften till gulbetorna. Sprid ut apelsinfiléerna på bakplåtspapper och torka i ugn på 80° i 2 timmar.

Gulbeta: Skrubba betorna och dela dem i mindre bitar. Koka betorna mjuka i blodapelsinsaft, låt reducera ihop till sirap. Smaka av med salt och peppar och tillsätt smöret.

Pistasch: Ta hälften av mandlarna och kör i matberedare tillsammans med florsocker och en nypa salt tills smeten är helt slät. Forma små kulor. Resterande pistaschmandlar rostas i panna tillammans med salt.

Servering: Arrangera allt på tallrik och avsluta med krassen.

Vinförslag: 
95922 Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2008, Mosel, Tyskland
Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen