Ängasoppa med grön sparris

Denna redda soppa passar utmärkt till vårens primörer och är en soppa som många förknippar med mormor och goda luncher. Självfallet kan du variera grönsakerna. Tänk bara på att inte koka dem för länge, utan låta dem behålla sin krispighet.


Portioner: 4
Du behöver: 

7 dl grönsaksbuljong
1 knippe grön sparris
2 dl blomkålsbuketter
2 morötter
1/2 purjolök
1 knippe rädisor
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl edamamebönor
1 ask smörgåskrasse
salt och peppar

Koka upp grönsaksbuljongen. Skölj alla grönsaker. Skala morötterna. Skär blomkålshuvudet i buketter, morötterna i slantar och purjolöken i ringar. Dela sparrisen (ta av och spara knopparna) och rädisorna i halvor. Koka först blomkål, morot och purjolök i cirka 7 minuter. Sila av grönsakerna och spara buljongen. Hetta upp en stor kastrull med smöret.

Tillsätt vetemjöl och låt fräsa lätt under konstant omrörning med en visp. Slå över lite av buljongen från grönsakskoket och rör tills det blir slätt; tillsätt därefter allt spad samt mjölken och grädden. Låt koka upp och rör om då och då. Blanda ner alla grönsaker (utom edamamebönorna) och låt dem bli varma. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera soppan i djupa skålar. Toppa med edamamebönorna, sparrisknoppar och smörgåskrasse.

Bild för Malin Broman

Mer från Malin Broman


Bild för Malin Broman
Bild för Malin Broman