Paté blir god och matig med de hela bitarna av älgkött. Det rökta fläsket ger ytterligare smak. Självklart kan man byta ut älgköttet mot hjort eller ren, och även örterna är utbytbara.
Du behöver

300 g älgfärs
3 st Ägg
300 g älgstek
200 g kallrökt sidfläsk
1.5 tsk timjan - torkad
1 tsk rosmarin - torkad
2.5 tsk Salt
svartpeppar

Svartvinbärssås

5 dl svarta vinbär - frysta
1 dl Socker
1 st rosmarinkvist
salt och svartpeppar

Tillbehör

rågbröd
mâchesallad

Portioner
12

Vispa ihop älgfärsen och äggen, ställ kallt. Skär älgsteken och sidfläsket i tärningar om cirka 0,5x0,5 cm. Blanda med kryddorna samt salt och peppar. Ställ kallt; detta ska vara lika kallt som älgfärsen när det blandas ihop.

Blanda ihop färs och tärningar och slå allt i en smord form som rymmer 2 liter. Täck med aluminiumfolie och baka av i vattenbad med ugnen på 150° tills innertemperaturen är 58°. Lägg patén under press och låt stå så över natten i kyl.

Svartvinbärssås: Slå vinbär, socker och rosmarin i en kastrull tillsammans med 2 msk vatten. Koka upp och låt sedan sjuda tills det blir som en tjock sås i konsistensen. Smaka av med salt och svartpeppar

Servering: Skär upp patén i portionsbitar, lägg den på fat eller servera den på rågbröd med lite mâchesallad till.

Fotograf