Ett riktigt läckert höstrecept signerat Jessica Sandberg, chefskonditor på Nya Konditoriet i Umeå. Parfaitportionerna kan du ge önskat utseende, välj helt enkelt dina favoritformar. Bäst funkar det med silikonformar för då går det lätt att ta ut parfaitbakelserna.

Tänk på att åkerbärsparfaiten ska frysas in. Du kan med fördel göra den dagen innan den ska serveras.

Du behöver

Parfait
1 äggvita (25 g)
75 g florsocker
100 g åkerbärspuré (mixade och passerade åkerbär)
300 g vispad grädde
1 st gelatinblad (kan uteslutas)

Kryddig chokladgömma
150 g vispgrädde
100 g mjölkchoklad
1 st stjärnanis
½ kanelstång
½ urskrapad vaniljstång

Portioner
6–8

Börja med att hacka chokladen. Koka upp grädde och kryddor, låt dra cirka 10 minuter. Värm upp på nytt och sila därefter gräddkoket över chokladen och mixa. Låt stå i rumstemperatur över natt.

Hetta upp äggvitor och florsocker under vispning över vattenbad. Vispa marängen kall med elvisp. Lägg gelatinet i kallt vatten en stund och krama sedan ur vattnet noga. Värm lite av åkerbärspurén tillsammans med gelatinbladet tills det har smält helt. Rör i resten av purén. Vispa ner marängen i puréblandningen och håll på tills alla marängklumpar är borta. Vänd avslutningsvis ner grädden lite i taget. Fyll blandningen i önskade bakelseformar, gärna silikonformar som är lättare att ta ur när parfaiten är frusen. Lägg i klickar av chokladtryffeln så de hamnar i mitten av parfaiten. Frys in över natt.

Tag ut parfaiten från frysen 5–10 minuter innan servering och toppa med valfri dekor.

Fotograf
Choklad