Ramslök

Ramslöken är med sin härliga vitlöksliknande smak en mycket populär smaksättare. Den är en av de vårprimörer som man verkligen väntar på innan det börjar gro i markerna.

Redan under medeltiden användes ramslöken som smaksättare och odlades i klostrens örtträdgårdar. Ramslök är den enda vilt växande löken i Sverige och finns framförallt på Gotland och på Öland. Den odlas i hela landet, men kan faktiskt hittas vilt växande ända upp till Uppland. På fastlandet är den dock fridlyst så det är bara på Gotland och Öland man kan plocka den.

Det är framför allt bladen man plockar för att använda på samma sätt som gräslök i sallader eller som smaksättare i soppor och grytor. Bladen liknar liljekonvaljens och är breda, platta samt mycket tunnare och djupare gröna än hos övriga lökväxter. Liksom andra lökväxter kan självklart även själva löken användas och exempelvis rostas tillsammans med rotfrukter. När det gäller varma rätter ska bladen vändas ner i slutet av tillagningen så att de inte tappar sin färg.

Passa på att frysa in lite ramslök under säsongen för att plocka fram och använda under resten av året. Den har nämligen en kort säsong då den bara finns mellan april och juni. Under varma vårar finns den dock att få tag på betydligt tidigare på Gotland. Just i år har det ju varit en mycket mild vinter så redan i början av februari - vilket är rekordtidigt - kunde Sheriffen på Gotland vara ute och plocka ramslök åt oss. Vad Sheriffen egentligen heter? Yngve Andersson.