Petit choux, mango & vaniljcreme. 

Petit choux, små franska delikatesser, funkar att fylla med i princip vad som helst. Man kan göra dem & fylla med viltkött & pepparrot, eller en skaldjursröra. Men jag är en "göttegris" så jag valde att fylla mina med vaniljkräm & mango. 
Du behöver följande:

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

5 dl standardmjölk 

1,5 dl strösocker 

7 äggulor (gärna ekologiska)

0,75 dl maizena 

50 gram smör

 

Gör så här:

Dela vaniljstången på mitten & skrapa ur alla frön. Häll mjölk, frön & vaniljstången i en kastrull. Värm tills det nästan kokar. 
Vispa äggulor, socker & maizena luftigt. Slå den heta mjölken över blandningen. Vispa ihop & häll tillbaka i kastrullen. Värm försiktigt under vispning tills det tjocknat. 

Häll snabbt över i en kall bunke & blanda i smöret. Ställ i kyl. 
Petit choux:

75 g Smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

3 ägg
Sätt ugnen på 200 grader. 

Koka upp vatten, salt & smör. Rör sedan i mjölet. Tillsätt sedan ett ägg i taget under kraftig vispning. 

Spritsa eller klicka ut på bakplåtspapper, in i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt dem sedan kallna på galler. 

  
Skär en riktigt mogen mango eller annan frukt i små bitar. Skär av toppen på dina petit chouxer, fyll botten med vaniljkräm, lägg på mango & toppa med vispad grädde. Smält lite mörk choklad & ringla över.