Meditation, mat och njutning

Det låter väldigt motsägelsefullt, ett asiatiskt spa i ett stadshotell. Det är nog inte det som man i första hand tänker på när stadshotell kommer på tal. Nej, vi förknippar dem snarare med handelsresande som är ute på dans en vardagskväll i mörka och lite nedgångna lokaler. Mycket festande och dålig kvalitet på maten. Som tur är förändras tiderna och de egentligen vackra, klassiska hotellen tar sig ut på nya sätt. Ett mycket talande exempel på detta är Varbergs Stadshotell & Asia Spa.

Här har man gett hotellet som byggdes 1902 ett helt nytt liv och en helt ny inriktning på aktiviteterna. Satsningen har varit enorm och utvecklingen av hotellet lär fortsätta.

1997 var året då det gamla stadshotellet gick i graven. De mörka lokalerna som fungerat som festlokaler röjdes ut och den gamla charmen plockades fram igen. Detta blev första steget in i framtiden. 2001 byggdes Asia Spa som verkligen gör skillnad. Verksamheten har sedan dess utvecklats vidare och det som idag presenteras är något extra. Utgångspunkten när man kommer hit som weekendgäst är att man ska vila och finna ro ? hitta sig själv och glömma tid och rum ett par dagar. Hit kommer man inte för att vara hurtig och träna. Hit kommer man för att meditera, utöva yoga och qigong, allt för att låta själen få ro. Att dessa övningar sker i ett stadshotell som byggdes i början av förra seklet och som haft många skepnader sedan dess känns plötsligt helt naturligt. När man vandrar upp för trappan i det stora trapphuset med den härliga glasmosaiken kommer man upp till spa-anläggningen. Väl integrerad i de ursprungliga materialen trä och sten kommer den asiatiska prägeln in i huset helt av sig själv och därifrån har man utvecklat det hela.

Har man nu inte meditation högst upp på önskelistan finns här fler avkopplande aktiviteter. De uppvärmda bassängerna, som ligger ute på taket på översta våningen med utsikt ut över Kattegatt, är spektakulära ? framförallt en kall dag när ångan från de varma bassängerna stiger upp mot taket. En av bassängerna är som ett gigantiskt bubbelbad, fast betydligt mer sofistikerat med sina 30 olika möjligheter till vattenmassage. Skulle man nu inte vara nöjd med vattenmassage finns ett digert utbud av andra former av massage och behandlingar, eller möjlighet att i all enkelhet bara sitta och njuta. Asia Spa-avdelningen på hotellet är väldigt speciell, men personalen är hjälpsam och leder en rätt i de för oss lite annorlunda ritualerna, som till exempel ?tvagningen? som ska genomgås innan man tar del av aktiviteterna.

Efter en dag i spa-avdelningen behöver man också få något gott att äta. Köket på Varbergs Stadshotell håller även det hög klass. Fred Skeberg är köksmästaren från Småland som via Stockholm hamnat i Varberg. Han och hans kollegor serverar en vällagad och smakfull meny att fortsätta dagens njutningar med. Inriktningen på maten är inte i första hand hälsomat, även om den är medveten. Allt här ska vara en njutning, så även maten, och är man här en helg ska man unna sig den. Det finns mycket kunnande i köket och de är flexibla i sitt arbete att tillgodose gästernas önskemål. Hela verksamheten i sig är väldigt omväxlande, och hotellet har 125 rum vilket ställer en hel del krav på organisationen, inte bara i köket. Bland annat finns här en spegelsal ? en riktig festvåning som bevarats sedan ?tidernas begynnelse?. Den är något extra med sin höga takhöjd och sina vackra väggar, och ger med jämna mellanrum köket och serveringspersonalen några extra utmaningar. Spegelsalen bjuder verkligen in till fest. Lägg därtill att hotellet för två år sedan byggdes till och idag har 20 konferenssalar av varierande storlekar. Samtliga är välutrustade ? inte bara med teknik, utan också i form av stolar av bästa kvalitet för den långa konferensen.

Varberg har många år på nacken som kurort och lär behålla detta rykte ett bra tag framöver, mycket tack vare Varbergs Stadshotell med sitt Asia Spa.

Av Fredric Bengtsson