Varför blir den röd?

Äntligen är det säsong för frukten som går att använda till det mesta - blodapelsinen. God i sallader, såser, glass och till både fågel och fisk. Den upplevs ofta som mildare och sötare än vanlig apelsin, men framför allt är det färgen som skiljer dem åt.

Så varför blir blodapelsinen röd? Jo, det har med grader att göra.
Enligt historien odlas de riktiga blodapelsinerna endast på Sicilien och under sin relativt korta säsong utsätts frukterna för stora temperaturskillnader. Det kan variera med 14 grader mellan dag och natt på den italienska ön. Detta göra att blodapelsinerna utvecklar ett ämne, antocyanin, för att skydda sig mot kylan. Samma ämne färgar fruktköttet rött.

Så de gånger du skalar en blodapelsin och den röda färgen uteblir, har alltså vädret varit för jämnt för att antocyanin ska ha bildats.

Gillar du citrusfrukter? Se Marcus Samuelssons dessert ?Variation på citrus? som innehåller bland annat en blodapelsinsorbet.

Rebecca Wictor