Tryffel

Tryffel, smaka på ordet. Det låter kanske inte så märkvärdigt och ser inte så mycket ut för världen heller, men det är något utöver det vanliga. Att något som vuxit strax under markytan kan avge sådan enorm smak och arom är näst intill obegripligt. En nästan parfymliknande doft sprider sig i köket av dessa små knölar.
Tryffel är inte helt lätt att hitta och skörda utan hjälp av hundar. Tidigare användes svin, men svinnet blev för högt då även tryffelsvinen uppskattar denna naturens gåva. Hundar är lättare att dressera även om de också smakar en bit då och då.

Förr kom tryffeln till oss från Italien och Frankrike, vilket den fortfarande gör. Numera skördas dessa guldklimpar även i Sverige, på Gotland närmare bestämt, och även på Öland har fynden börjat dyka upp. Också i min trädgård finns det tryffel, tyvärr trädgårdstryffel och inget att hyvla över kvällens middag, men det vore en dröm att gå ut i trädgården och skörda tryffel; jag får väl flytta ut på öarna för att uppleva det. Att förgylla en måltid med denna delikatess är något som vi alla borde göra så fort tillfälle finns, oavsett om den växer i den egna trädgården eller inte.

Mer tryffel