Somrig citron & fläderblomsglass!

Sommar & semester pågår för många av oss fortfarande, underbart. Trädgårdsgrillen arbetar flitigt om dagarna, ofta med regnklädd grillmästare vid sin sida istället för med solglasögonen på.

En god söt sommardessert efter en härlig måltid gör måltiden komplett. Jag är av den typen som hellre hoppar över förrätten till förmån för desserten. Här erbjuds en fin mix av sött, syrligt, mycket smak och fräschör på desserttallriken. Serveras med fördel med ett litet knäckflarn därtill, gärna smaksatt med en av mina favoritkryddor: kardemumma!

Matochvannerglass-1

Tyvärr är fläderblommorna utblommade för detta år, har ni inte saftat själva får ni önska er av en god vän som gjort. Flädersaft, tycker jag, är en av de safter som verkligen är godast hemgjord.

Citron & Fläderglass med flädermarinerade bär

6-8 portioner

3 äggulor

3 äggvitor

1/2 + 1 dl strösocker

1 tsk äkta vaniljpulver

2 dl vispgrädde

2 dl grekisk yoghurt, 10 %

1 citron, finrivet skal

1 dl koncentrerad flädersaft

Flädermarinerade bär

1 dl koncentrerad flädersaft

4 dl färska eller tinade bär: röda & vita vinbär, björnbär

GÖR SÅ HÄR

Lägg äggvita resp. äggula i 2 olika skålar.

Vispa vitorna till ett fast skum, tillsätt 1/2 dl socker och vispa vidare till en fluffig marängsmet.

Vispa äggulorna med återstoden av sockret (1 dl) och vaniljpulvret till en fluffig smet. Rör ner citronskal och koncentrerad flädersaft. Blanda i yoghurten och den vispade grädden och till sist de vispade äggvitorna. Rör till en slät smet.

Fyll glassmeten i en stor form, eller i mindre portionsformar och frys över natten.

Vid servering:

Ta ut glassen ca 15 minuter innan den skall ätas och toppa med bären som marinerats en stund i flädersaften. Serveras gärna med ett knäckflarn eller rån.

Må så gott allihopa och BON APPETIT MES AMIS!

Matochvannerglass-1

MatochVanner-glassbar-3