Skiva lök rätt och lätt

Med rätt teknik blir det lättare att skära löken och du kommer snart att bli snabb med kniven. Magnus Albrektsson guidar dig.

1. Skär bort det yttersta på roten. Viktigt att roten fortfarande håller ihop löklamellerna. Skär du bort för mycket av roten blir det svårt att skära då lamellerna lätt glider isär om de inte hålls ihop av roten. Risken för att du skär dig ökar också.2. Skär bort toppen av löken där plasten vuxit.

3. Skala alltid löken med kniv och inte med fingrarna för att löken ska vara så intakt som möjligt.Arbeta alltid med vassa knivar. Bryn din kniv mellan slipningarna.


4. För att undvika att skär dig i fingertopparna. Böj in dem lätt och låt knivbladet vila mot knogarna. Här bestämmer du hur tunt eller tjockt du vill skära bara genom att flytta fingertopparna och låta kniven följa med.


5. Det är viktigt att du väljer en kniv som passar dig och att du kan ha hela handen runt handtaget. När du skär ska du arbeta med främre delen av kniven och ha tumme och pekfinger om var sida om knivbladet för bäst stabilitet.


6. Dela löken på hälften. Nu ser du hur löken sitter ihop i roten och varför det är viktigt att du inte skär bort hela.

Finskuren lök

1. När du ska hacka löken, egentligen ska det benämnas finskuren lök. Eftersom lök aldrig ska hackas eftersom oxalsyran då försvinner och enbart lämnar en stark löksmak. Börja skära från rot till topp i tunna skivor, tjockleken bestämmer du med hjälp av knogarna.


2. Vänd på kniven och skär ett snitt in till roten.


3. Skär sedan tvärs över och här bestämmer du hur finskuren lök du vill ha.

Skivad lök på två sätt


1. Börja vid toppen och skär tunna skivor. Arbeta dig ner till roten. När du skär av fibrerna i löken kommer löken smälta mycket lätt och nästan försvinna när den tillagas. Därför passar denna typ av skivor till Biff med lök eller Löksoppa.


1. Skär bort roten.

2. Skär skivor längs med löken från botten till toppen. Dessa lökskivor blir mycket mer hållbara då fibrerna hålls mer intakta när du skär längsmed istället för att skära av dem. Passar bra till lökmarmelad och som picklade.