Rödbeta

Rödbeta – en rotfrukt som fungerar i både husmansrätter och finkrogsdesserter! Som primör på sommaren är rödbetan fantastisk att avnjuta al dente med bara en klick smör. Eftersom den går att lagra hela vintern sträcker sig dock säsongen hela året. Vanligaste sättet att äta denna rotfrukt i Sverige är nog ändå inlagd till exempelvis pyttipanna. Glöm inte att bladen går utmärkt att koka och fräsa på samma sätt som spenat eller mangold.

Borsjtj är en klassisk rysk rödbetssoppa som de flesta bekantat sig med. Den godaste jag ätit blev jag serverad hemma hos en vän med ryskt påbrå, grunden bestod av en långkokt buljong på oxkind, oxsvans och kalvlägg. Spröda köttpiroger serverades till. Kändes som the real thing.

Rödbeta och getost är en ofta använd, god kombination. Och något som blivit allt vanligare är att man hittar denna blodröda läckerhet i desserter, dess sötma och jordighet gifter sig väl med fler smaker än vad man kanske är van att äta den med. Inte minst är den god i kombination med choklad i exempelvis brownies eller som på följande sidor i en tryffel som även innehåller nyss nämnda ost.
Den begåvade konditorn Daniel Roos har gjort en dessert där han matchar rödbeta med blodapelsin, att det är gott tillsammans fick han upp ögonen för på restaurangen Per Se i New York. I hans tolkning är grunden en chokladmousse på Valrhonachokladen Macaé, till det serveras rödbetsgelé, blodapelsinkräm, rödbetskakor, sorbet på blodapelsin och rödbeta samt rödbetspulver. Han har även gjort en dessert som innehåller smakerna rödbeta och lakrits.

Mer rödbeta!