Räkor

Jag tänker direkt på Smögenbryggan när någon säger räkor. Jag är uppvuxen inte så många mil från västkusten, och en och annan dag har man ju tillbringat på Smögen med just en påse räkor. På sommaren äts mängder med räkor, inte minst vid kusten, och då med de obligatoriska tillbehören vitt vin, baguette och aioli. Vill man få det extra idylliskt, lägger man till de karga klipporna i solnedgången – så har ni hela bilden klar för er.

Även om det är fantastiskt gott med räkor under sommaren, är det under vinterhalvåret som de smakar som bäst. Det är tack vare att de lever i det kalla vintervattnet, en period då honorna är rika på rom. Kokta räkor blir lite ljusare under vintern. Var noga med att välja dessa framför dem med mer färg, då de mörkare kan vara färgade med azofärgämnen för att de enligt någon konstig, invand norm då anses mer aptitliga.

Säger man räkor är det många som tänker på jätteräkor, som scampi och tigerräkor. Men snälla, undvik dem! Odlingen av de stora räkorna förstör oerhört mycket, och sätter djupa spår i både miljö och människor. Välj därför alltid bort dem – ett självklart val för många, men inte för alla.

Under våren är honorna svarta under huvudskölden. Det beror på att de inte längre bär någon rom och nu äter mörka plankton, vilket ger upphov till den mörka färgen under skalet. Under sommaren har räkan ofta en hård orange klump just på det ställe man vrider av kroppen från huvudet. Den klumpen är den obefruktade rommen. Under vintern är det däremot den befruktade rommen som lägger sig under magen på räkan, och ju mer larven växer och förbrukar näring, desto gråare blir rommen.  

För att återkomma till nordhavsräkorna: pröva att äta dem råa! Skala räkorna och låt dem bli rumstempererade; då får ni söta små delikatesser. De redan kokta räkorna blir också goda av att få bli lite varma innan de äts, och då menar jag inte att de ska bli kokta igen, för det ger sega, hårda och smaklösa räkor. Vänd istället ner dem i exempelvis varmt smör eller en varm buljong och servera genast.

Och ja tack, gärna ett vitt vin till!

Mer räkor!