Pomerans

Färsk pomerans,'Seville orange' eller 'bitter orange' hör inte till de vanligaste citrusfrukterna i fruktdiskarna. De är tillgängliga nu en kort period under senvintern. När vi pratar pomerans här i Sverige är det framförallt de torkade pomeransskalen som dyker upp i vårt medvetande. Dessa torkade skal används bland annat till vörtbröd och glögg. De flesta har väl också provat den bittra frukostmarmeladen Sevillamarmelad.

Pomerans kommer ursprungligen från norra Indien. Nu odlas den på många ställen i subtropiska områden i såväl Europa som Indien, Latinamerika och Afrika. Den är en självklar del i framförallt den tamilska matlagningen, men även i det persiska och haitiska köket. Pomeransen är mindre än apelsinen men större än clementinen, och har ett tjockt storporigt skal. Formen är oregelbunden och inte särskilt vacker; skalet är ofta fläckigt. Man upptäcker lättast skillnaden mellan apelsiner och pomeranser genom doften. Pomeransen har en mycket kryddig, stark doft. Smaken är dock syrlig, som en blandning av citron och apelsin där det syrliga överväger, och snart efter att man tagit första tuggan framträder den beska smaken och tar över. Ingen söt liten citrusfrukt här inte, som avnjuts naturell i stora mängder. Men tillagad är den desto mer aromatisk. Ofta innehåller frukterna en mängd kärnor, som man knyter in i lite gasväv och låter koka med i marmeladkoket, eftersom de innehåller mängder av pektin. Saften kan användas där man annars vanligtvis använder citron eller lime.

Just pomerans var den första växt som på 1500-talet odlades i Frankrike för parfymframställning, och fortfarande finns odlingarna i staden Grasse kvar. Till parfymerna används både blommor och blad. Under 1600- och 1700-talet i Europa var pomeransträden så populära i orangerierna, att dessa ofta kallades för pomeranshus. Under samma tid fanns det ›Orange girls‹ i London. De fanns på stadens teatrar och sålde inte bara pomeranser, utan snarare sig själva. Enligt kristen tradition står dock pomerans för trogen kärlek och ingår traditionellt i italienska brudbuketter. Kontraster, minsann.