Percebes

Föreställ dig branta klippor vid Atlantkusten, extrema kastvindar som pressar vågorna mot bergets fot. Föreställ dig också en ensam fiskare i röd skjorta där nere där det är som värst. Hängandes i en lina som hans fiskepartner uppe klippan styr för att hålla honom undan de värsta dyningarna. Vad som driver de här männens vansinne är jakten på det lukrativa skaldjuret percebes, som bara finns att hitta växandes vid ytterst otillgängliga platser. Det är en extremt dyr delikatess i Spanien, landet som äter fler skaldjur än någon annan nation. Percebes (långhalsar) är där en sann trofé, och just nu är det högsäsong.
 
Själva skalet eller huden är flexibelt som tunn canvas ungefär, på toppen växer det orangegula köttet ut och på den andra sidan hittar man den korallartade huvuddelen. Konsistensen och smaken skiljer sig, huvudets innanmäte är som en liten trasslig mussla med angenäm beska, kroppen är söt och med mjuk konsistens. Räkna med flera tusen kronor i kilopris, om du alls hittar dem på Atlantkusten marknader.

Gör så här!
Koka upp en kastrull med välsaltat vatten. Lägg i dina percebes, vattnet slutar då bubbla tillfälligt. När det börjar igen lyfter du ur dem och sköljer försiktigt. Skruva nu hastigt av huvudet med ett rappt knyck, huden lossnar och exponerar det lysande köttet. Sug sedan ut det trassliga huvudköttet separat. Oförglömligt.

Wikipedia
H
ola foodie
www.youtube.com/watch?v=wHqLP3XIrXc