Passionsfrukt

Sällan brukar man leta efter buckliga frukter som börjar se lite torra ut, men just så ska det vara i detta fall. Det är nämligen så man hittar de mogna passionsfrukterna. Ägna dock fruktens vikt en tanke, för om den är mycket lätt finns det risk för att den är uttorkad och i stort sett bara består av skalet. Det är ju inte skalet, utan de härliga, krispiga, små, svarta kärnorna som är omgivna av det gula fruktköttet som man vill åt. Jag tillhör skaran som tycker om när det drar lite i mungiporna av syrlighet. Därför har jag inga problem med att äta passionsfrukt direkt ur skalet, men framförallt tycker jag att det är gott att använda passionsfrukten som smakbrytare till de söta och lite fetare desserterna som chokladkaka eller vaniljpannacotta för att få balans.

Passionsfrukten kommer ursprungligen från Sydamerika, men har spridit sig runt klotet och växer nu i de flesta tropiska och subtropiska områdena världen över. Det finns två typer av passionsfrukt: dels den purpurfärgade och dels en gul. Den gula är större och mer oval, men har likt sitt syskon små kärnor som omhuldas av fruktköttet. Passionsfrukten är inte bara en nyttoväxt utan också en flerårig klätterväxt, som får vita till violetta blommor som doftar väldigt gott. Växten är mycket dekorativ. Mitt tips är att alltid ha en eller två passionsfrukter hemma i fruktkorgen. Passionsfrukten ger alltid det där extra lilla lyftet till fruktsalladen, till den färskpressade apelsinjuicen eller i fredagsdrinken.

Mer passionsfrukt!