Majrova

Majrova har tidigare inte alls varit någon favorit hos mig, men under det senaste året har den vuxit och jag har flera gånger köpt med den hem. Favorittillagningssätten är att råriva eller ugnsrosta den. Majrova, eller rova, har alltid varit en del av den nordiska matkulturen, men det är en rotfrukt som har glömts bort lite.

Jag märker att många inte vet vad majrova är, hur den ser ut och än mindre hur den ska tillagas. Tyvärr beror det nog till stor del på att den i butikerna ofta legat för länge, blivit torr och därför inte ser särskilt tilltalande ut. Den ska vara fast i konsistensen, inte för stor – max 10 cm i diameter för att inte vara träig – och ska bara behöva skrubbas ren.

Ofta ser vi den med lila topp, men den kan lika gärna vara helt vit eller i gröna nyanser. Köttet ska vara helt vitt. Majrova kan serveras rå eller stekas, sauteras, ångas, grillas, friteras eller ugnsbakas. Smaken är mild, mycket mildare än exempelvis kålrotens. Har du blasten kvar kan den tillagas på samma sätt som spenat. Majrova ska tillagas varsamt så att den bevarar sprödhet och smak.

Majrovan är en av de minst krävande rotfrukterna att odla och kan skördas ett par månader efter sådd. Säsongen blir därmed också lång och sträcker sig från maj till oktober. Eftersom rovan är så extremt snabbväxande och tålig kan den också odlas långt norrut. Förvara den i plastpåse för längst hållbarhet – då kan den hålla upp till ett par veckor i kylen. Citron är en ypperlig smaksättare och rundar av kålsmaken något på den både vackra och goda majrovan.