Macadamianöt

John Macadam - ett riktigt nöt

Nötter av alla de sorter har kommit att bli ett av våra mest älskade tilltugg och har under senare tid även stärkt sin ställning, mycket tack vare de positiva skriverier som nötter i allmänhet fått de senaste åren.

En av de nötsorter som blivit mest populär är macadamia och den är speciell i sin karaktär.Växtsläktet macadamia består av flera trädarter. Två av dessa, Macadamia integrifolia och Macadamia tetraphylla, ger ätliga nötter. Träden kommer ursprungligen från Queensland i Australien och därför kallas nöten också "Queensland-nöten" och "den australiensiska nöten".

Macadamianöten tillhör favoritfödan bland Australiens urbefolkning aboriginerna. Träden, som kan bli drygt 7 meter höga, blommar med flockar av små vita blommor. Nötternas innanmäte är för det mesta krämvitt och ibland något gulaktigt.

Släktet är uppkallat efter botanikern John Macadam och den första kommersiella odlingen av macadamia i Australien startades på 1880-talet. På 1920-talet började man odla på Hawaii och därefter spreds odlingar till bland annat Kalifornien, Mexiko och andra områden med liknande klimat. De största producenterna finns i Australien, på Hawaii och i Malawi i Afrika.

Macadamianötter äts rostade eller som ingrediens i godis, kakor och andra bakverk, men kan också användas som ingrediens i olika maträtter på ungefär samma sätt som andra nötter används i exempelvis asiatisk matlagning. Och har man väl börjat äta nötterna brukar det vara svårt att sluta.