Knivmusslor från grunden

Knivmusslor är en superlätt rätt att laga och innehåller en massa härliga smaker. Musslorna passar perfekt som förrätt eller som tilltugg till drinken. Här ger Magnus Albrektsson, kock som idag driver Albrektsson Gastronomic, en steg-för-steg-guide och sina bästa tips för havets läckerhet.

1. Dofta dig till musslornas kvalité

Knivmusslan skiljer sig på många sätt från andra musslor, dels till utseendet genom sitt långa, upp till 13 centimeter långa skal, men också genom att den inte är stängd och att dess musselkropp hänger ut ur skalet. Därmed kan inte det gamla musseltricket – att slänga öppna musslor för att de kan vara dåliga – användas. När det gäller knivmusslor får du helt enkelt lita på dig själv. Knivmusslor ska ha en sötaktig men ändå frisk doft av tång och saltvatten. Genom att de kryper ut ur sitt skal kommer de flesta att vara helt öppna när du sedan öppnar påsen de ligger i. Gå igenom dem och släng de musslor som är helt uppfläkta eller trasiga.

2. Lägg knivmusslorna i blöt över natten

Knivmusslor är mycket väl anpassade för ett liv i sand. Inte minst kan de gräva bra. Eftersom de lever nedgrävda i sandbottnen är de fulla av sand när man plockar dem, och det finns väl inget som kan förstöra en måltid som sand mellan tänderna. Låt dem därför ligga och spotta ur sig all sand över natten innan tillagning ska ske.

3. Knivmusslorna ska tillagas under kort tid

Precis som andra musslor är det kort tillagning som gäller. Knivmusslan har mer motstånd och tuggigare kött än exempelvis blåmusslan, och om den överkokas blir den för hård och som gummi i konsistensen.
Du kan koka, ånga eller steka knivmusslor direkt i panna, eller varför inte pröva att lägga dem på grillen och glasera dem med en god dressing efteråt. Du ser att de är färdiga när de dragit ihop sig och blivit fasta i köttet och inte längre hänger utanför skalet. De blir också mer vita än genomskinliga när de är tillagade. För att undvika gummikonsistens ska musslorna absolut inte kokas eller tillagas på annat sätt i mer än 1–1 1/2 minut.


Knivvmusslor "Thai Style"

Magnus Albrektsson guidar dig steg för steg till havets läckerhet. Här med asiatiska smaker som koriander, sesam och chili.
Knivmusslor från grunden - lägg i blöt över natten
1. Låt musslorna ligga i blöt över natten för att spotta ut all sand. Skölj av dem.
Knivmusslor från grunden - hetta upp i varm panna
2. Slå olja i en varm panna; tillsätt musslorna och vinet. Koka under lock och skaka på grytan då och då.
Knivmusslor från grunden - skal av lime
3. Finhacka vitlök, chili och ingefära. »Kamma« limen med ett zestjärn; då fångar du upp all zest och undviker att en del fastnar i brädan.
Knivmusslor från grunden - rosta övriga ingredienser
4. låt vitlöken rostas lätt i lite sesamolja. tillsätt ingefära, chili, limesaft och -skal, fisksås och lite buljong från musselkoket; koka ihop.
Knivmusslor från grunden - droppa smaksättningen över
5. Skeda smaksättaren över musslorna eller vänd runt dem i pannan med buljongen.
Knivmusslor från grusen - servera direkt
6. Lägg upp musslorna på tallrikar eller fat. Eller servera direkt ur pannan. Avsluta med att strö över koriander och sesamfrön.

Recept på Knivmusslor "Thai Style" hittar du här.