Knivmussla

Knivmusslan med sina långsmala skal ser ut som något hämtat från urtiden. I takt med att musslan växer bildas det ränder i skalet, vilket gör att det ser ut som om det finns fossiler i det. Namnet kommer förstås från att den till formen och utseendet påminner om en gammaldags rakkniv. Den kan bli upp till 16 centimeter lång och är en jäkel på att gräva ner sig i sandbottnen där den lever. Dess så kallade fot sticker den då ut genom ena kortsidan, och gräver sig i en rasande fart ner tills bara en liten del med andningsrören sticker upp.

Så sent som i början på 80-talet kom den till svenska vatten. Den har sitt ursprung i vattnen längs med Kanadas och USA:s östkust, och har förmodligen kommit till Europa via fartygen som korsar Atlanten. På de härliga matmarknaderna i södra Europa hittar man ofta stora feta knivmusslor där köttet hänger ut.

Precis som vanligt när det gäller arter från musselfamiljen ska de endast kokas en kort stund för att inte bli överkokta. De är färdiga när de öppnar sig, och precis som vanligt slängs de musslor som är trasiga eller inte har öppnat sig under kokningen. Viktigt är också att skölja dem i kallt vatten så att all sand och allt grus försvinner. Spara de vackra skalen och använd dem som små serveringsfat, där du lägger upp musslorna med sina tillbehör direkt i skalet. Extra bra om man serverar dem som tilltugg – så behövs inga extra fat.