Kakao

Theobroma cacao – Gudarnas frukt

Vilken kakaohalt föredrar du på din choklad? Är 70% lagom, eller tillhör du dem som kan knapra direkt på rostade kakaobönor? Jag måste erkänna att jag helst väljer mjölkchoklad när det är dags att okynnesäta, speciellt på seneftermiddagen.

Redan år 1502 gjorde Columbus sin första bekantskap med kakaobönan på en liten ö utanför Honduras kust, men långt innan vi européer gjorde vårt intåg i Amerika var choklad en värdefull handelsvara. Den aztekiska kungen Montezuma hade inte mindre än 900 ton torkade kakaobönor, som han hade fått in genom skatter. Just kakaobönan fungerade som betalningsmedel i dåtidens Mesoamerika; en kanin kunde man få för 4 bönor, medan en natt med en kvinna kostade mellan 8 och 10 bönor. En slav av medelgod kvalité kunde kosta 100 bönor, och var man inte alltför kräsen kunde man även få sig en hustru för samma pris. Även på den tiden fanns det gott om lurendrejare och de var fiffiga: de borrade hål i bönorna och fyllde dem med jord.

Såväl Columbus som Cortés var överväldigade av chokladdrycken de bjöds på, men hade inte riktigt fått grepp om hur den tillreddes. När den skulle introduceras vid det spanska hovet första gången, blev man därför inte imponerade; kung Ferdinand och drottning Isabella tyckte att det var en »simpel och smaklös soppa«. Men när man började blanda den med socker och vanilj blev det annat ljud i skällan.

Hemligheten om denna fantastiska råvara bevarades länge, men så småningom spred sig chokladens förträfflighet runtom i Europa.

Det finns förstås en mängd historier om choklad och dess funktion som afrodisiakum. En rad historiska män använde sig av choklad för att lyckas leva upp till och underhålla sina kvinnliga sällskap. Den aztekiska kungen Montezuma sägs ha druckit enorma mängder chokladdryck innan han besökte sina fruar. Madame de Pompadour såg till att såväl maken som hennes älskare, Ludvig XV, hade fyllt upp med choklad. Casanova ansåg att chokladen var överlägsen champagnen som afrodisiakum (även om man kan tro att herr Casanova trots allt drack lite för stora mängder champagne).

Afrodisiakum eller inte, choklad ger njutning och det är inte konstigt att det alltid är en lika uppskattad present. Speciellt gäller det de små vackra, handgjorda pralinerna som är fyllda med kärlek från de duktiga chocolatiererna.

Mer choklad