Jordgubbar

De röda bären är för de flesta en helt avgörande orsak till ett misslyckat eller lyckat midsommarfirande. Bara under midsommarhelgen äter vi drygt 2 miljoner liter jordgubbar. Kom ihåg att skölja bären innan de snoppas och snoppa dem inte för tidigt innan servering, för efter att du tagit bort det gröna försämras kvaliteten snabbt. De första svenska växthusodlade bären skördades redan 12 april utanför Helsingborg av Lars Jacobsen och såldes vidare till grossisten för 750 kronor asken! Tack och lov sjunker priserna efterhand och brukar vara som lägst när gubbarna är som godast.

Det jag själv längtar mest efter är de frilandsodlade, riktigt smakrika bären. Säsongen sträcker sig från slutet av maj (vid normala temperaturer) till augusti, detta tack vare de olika sorterna. Till de tidiga sorterna hör Honeoye, som är mörkt röd med intensiv sötma. Den är bra att använda till sylt och saft. Zephyr, en ovanlig sort nuförtiden som nästan kan dra mot det orange hållet, har en lång och söt smak. Jordgubbar mitt i säsongen kan vara Polka, som är ett fast, mörkrött, medelstort bär, och Korona med konformade söta bär. Bland de sena sorterna finns Pegasus, ett ljusrött, smakintensivt och stort bär med lägre friskhet. Florence är ett mörkrött, stort och vackert hjärtformat bär med klassisk smak och fin balans mellan sötman, aromerna och friskheten. Vilken sort du än väljer ska jordgubbarna ätas solvarma eller rumstempererade – då kommer de goda aromerna fram. Vill du frysa in bären ska du skiva och lättsockra dem innan du fryser in dem.

Jordgubbarna är starkt rotade i vårt kulturarv och vi är uppvuxna med att svenska jordgubbar är de absolut godaste. Den uppfattningen ruckas det dock en hel del på och många tycker att franska jordgubbar smakar lika gott. Mycket sitter såklart i hela stämningen när det omsider är dags att äta jordgubbarna. Då är äntligen sommaren här! Vad är det då som gör att vi upplever våra svenska jordgubbar som sötare än andra? Dels beror sötman på sort, men det hänger också ihop med våra svala nätter, som gör att det förbränns färre sockerarter i plantan. Kanske det också innebär att det är norrlänningarna som kan stoltsera med de sötaste och godaste jordgubbarna?