Ingefära

Ingefära är en av världens mest älskade och spridda kryddor och återfinns i många olika kök, inte minst i det indiska och asiatiska. Den används till matlagning, bakning, te och många andra varma och kalla drycker och mycket annat. Den kan köpas som torkad krydda, både hel och mald, och även färsk.

Pepparkakor, ginger ale, gari till sushi, syltad ingefära, morotssoppa, ingefärspäron, i köttgrytor och till fisk – användningsområdena är minst sagt många. Smakmässigt fungerar den lite extra fint med griskött, citrus, äpplen, päron, plommon och kanel.

Ingefäran är en tropisk ört och det är de underjordiska knölstammarna som vi äter. De innehåller eteriska oljor och ett ämne som heter oleoresin som ger den karaktäristiska smaken. Enligt wikipedia användes ingefära tidigare som läkemedel men som idag främst används till smaksättning som vi inledningsvis nämnde.

Ett förvaringstips är att frysa färsk ingefära hel. Då håller den väldigt länge och det går smidigt att riva den direkt från frysen, eftersom den då inte trådar sig. Färsk oskalad ingefära förvaras bäst i plastpåse eller burk i kylskåp. Torkad ingefära i kryddburk håller i flera år.

Foto: David Back

Mer ingefära!