Gurka

Det finns många olika sorters gurka. Ett par av de vanligaste är den mörkgröna slanggurkan och den korta, gröngula västeråsgurkan. I Östergötland är det även tradition att äta vit, färsksaltad gurka. En av de namnkunnigaste och mest anrika vita gurksorterna kommer dock från Västmanland: Arboga vit. Denna finns dokumenterad i Sverige under 1800-talet, men har odlats mycket tidigare än så.


Det kanske vardagligaste sättet att äta gurka på i Sverige är inlagd i ättiksprit, socker och vatten. Ge gärna denna standardlag lite extra skjuts med pepparrot eller chili om du gillar sting och variation. 


Gurka används också ofta i drinkar, exempelvis i kombination med gin. Man skulle till och med kunna påstå att det under de senaste åren har varit en mikrotrend i medvetna barer att använda gurka. 
I Storbritannien, och även i Amerika, är en afternoon tea-bjudning inte komplett utan gurksnittar bestående av vitt bröd, smör och naturligtvis gurka. Cucumber-sandwichen är starkt förankrad i den brittiska överklassen och hade sin statustopp under den edwardianska eran, då billig arbetskraft och god tillgång till kol gjorde det möjligt att odla gurka året om i glasade drivbänkar. 
I och med den allt tydligare odlingstrenden på finkrogen har en variation sorter letat sig in i deras menyer. Redaktionen har exempelvis flera gånger serverats färska minigurkor av sorten Pepquino som ser ut som pyttesmå vattenmeloner.

Mer gurka!