Gudagott på Prostens Pizza

Lisa Lemke och Marcus Nordgren lever förmodligen det absolut trendigaste livet man kan tänka sig: som hipsterbönder och pizzabagare på Skrea Backe utanför Falkenberg. Med sina professioner som matkreatör och stylist respektive kock, kunde de knappast ha valt en bättre bisyssla än att grädda pizzor i prästgårdens gamla vedugn. Prostens Pizza öppnade de för drygt ett år sedan och har sedan dess varit fullbokade.

–- Vi har fått kommentarer om att det är lika svårt att få bord hos oss som på Noma, vilket skapat en bokningshets. Visst skulle vi kunna ha öppet betydligt fler kvällar, men det vill vi inte, säger Lisa. Det viktigaste för oss är att detta är vår krog med pizzor som vi gillar, musik, viner och öppettider som passar oss. Under sommaren blir dock öppettiderna generösare.

Marcus fyller i:

–- Framförallt ska detta alltid vara roligt för oss, för vi gör det för oss själva och kompromissar inte med något. Vi plockar helt enkelt russinen ur kakan. Vårt första namnförslag var faktiskt Pizzeria Arrogante, men det hade gett fel signaler. Och även om det kan verka arrogant och själviskt så är det långt ifrån det.

Det är faktiskt precis tvärtom, för det är lätt att gilla både Marcus, Lisa och deras återkommande popup-pizzeria. I och med att de ger så mycket av sig själva kommer den avslappnade stämningen på köpet.

Det är framförallt Marcus som är pizzabagaren under kvällarna, även om det självklart är ett nära samarbete mellan dem båda; det känns lite som att komma hem till dem. Råvaror plockar eller hämtar de runtom Falkenberg.

–- Det finns så många bra producenter runt oss här. Grönsakerna skördar vi hos Mikael Jidenholm på Ugglarps på förmiddagen; vilt, vaktlar, gris och kycklingar kommer från grannarna, och fler och fler kommer förbi oss med sina råvaror för att se om vi vill ha dem, vilket är jättekul. Råvarorna är jätteviktiga för oss, och som gäst ska man ha känslan av att man inte kan äta en godare pizza än vår. Vi skapar hela tiden nya menyer utifrån vad producenterna faktiskt kan erbjuda oss, istället för att söka oss till andra leverantörer utomlands eller långt bort. Man får helt enkelt tänka om lite som krögare. På menyn finns också förrätter och desserter. Inget är halvhjärtat; vi har hellre två riktigt bra desserter än fyra där bara två är okej.

Varför öppnade ni Prostens Pizza, Lisa?

- Varför inte! Det var jättejobbigt innan öppning med översvämningar och försenade byggen, men vi fick möjligheten att förverkliga en dröm. Redan vid visningen när vi såg vedugnen i den här gamla ladan sa Marcus direkt: ”Här ska vi ha pizzeria.” Drygt två år senare blev det så, och vi har fått skapa vår favoritkrog där man sitter trångt, pratar med varandra och det känns roligt och avslappnat. Här är det både fun cooking och fun dining. Det är absolut inget knussel på Prostens, vinflaskorna sätts direkt på borden, man blir serverad från vänster och höger. Och Marcus har fått tillbaka den del av restaurangvärlden som han saknat så mycket sedan han för tre år sedan sålde sin krog: kontakten med gästerna, och adrenalinet som strömmar till när folk anländer och det är dags att uppfylla deras högt ställda förväntningar.

interior_lisa_1138

Marcus berättar att det blev något annat än de först trodde.

–- Jag och Lisa trodde att vi skulle kunna göra detta själva, kanske typ 15 gäster och att en av oss skulle kunna gå iväg för att natta Lilly, vår dotter. Men det har blivit något mycket större, för från dag ett har det varit fullbokat. Det är roligt att kunna visa upp att det går att göra ett sånt här drömprojekt utanför storstäderna, men vi kommer aldrig att ha öppet varje kväll. Då skulle glädjen försvinna. Den är det viktigaste och vi vill att våra gäster ska känna den och dela den med oss.

markus_2038

www.prostenspizza.se

Foto Magnus Carlsson

Som pizzabottnar använder vi en surdeg från Solhaga Stenugnsbageri: deras baguettedeg, som har lite, lite jäst i sig. Ta din favoritdeg, men kom ihåg att mängder på toppingar är anpassade för våra pizzor, där varje botten väger cirka 170 gram.

Tomatsås är det viktigaste på hela pizzan och vi har jobbat länge med att få fram vår absoluta top secret-favorit. Det vi gör är att vi mixar riktigt bra konserverade tomater och lite tomatpuré av bästa kvalitet med örter, vitlök, salt, peppar och lite riven parmesan. Kom ihåg att krydda tomatsåsen ordentligt; den ska smaka så mycket att du inte behöver salta eller peppra på pizzan innan den går in i ugnen. Vi kokar alltså inte vår tomatsås, utan den är helt enkelt rårörd. Prova dig fram för att hitta din egen favorit.