Fikon

Fikon är en gammal kulturväxt som har sitt ursprung i länderna kring Medelhavet. Det sägs att fikonet är världens äldsta odlade gröda. Frukten växer på träd som kan bli upp till 10 meter höga. Inom släktet Ficus, som fikonet tillhör, finns det knappt 1 000 arter, men endast några av dessa går att äta.

Fikonet finns som bekant även med i bibliska sammanhang och det var med hjälp av fikonlöv som Adam och Eva skylde sin nakenhet.

För många är fikonet synonymt med torkad frukt och det är också så som frukten kommit hit till oss om man går tillbaka i tiden. Vi ska naturligtvis inte glömma de inlagda fikonen som fikon i konjak, vilka kan ätas med behag lite lätt ljumma tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass. Framförallt till jul säljs och serveras det mycket torkade fikon och en favorit är att chokladdoppa dem, enkelt och mycket gott.

Under senare år har det färska fikonet kommit att ta allt större plats i vår matlagning. Det har också blivit enklare att få tag i färska fikon, men man ska komma ihåg att fikon är känsliga och inte tål att lagras någon längre tid. Fikonet går att servera som det är och går bra ihop med lufttorkad skinka. Det är lite spännande när gamla historiska grödor hamnar i ny modern matlagning.

Foto David Back