Citron

Eftersom jag är helt frälst i citron måste jag ibland tänka mig för när det gäller användandet av denna citrusfrukt, för jag har nämligen en benägenhet att i tid och otid använda citron, saft som skal. Varför? För att jag tycker att det mesta blir så mycket godare av det. Den fungerar på samma sätt som salt och peppar – utan salt och peppar faller det mesta platt. Som alltid gäller det att hitta balansen mellan sött, salt och syrligt.

Förutom till de mest självklara saker som fisk, skaldjur, desserter och drinkar passar citron också utmärkt till potatis, kyckling, kalv, rotfrukter, grönsaker och bär. Dessutom fungerar den mycket bra ihop med andra smaksättare, som salvia, vitlök, timjan, pepparrot, oliver, kapris och persilja, för att inte tala om rödlök. Syrad lök kan göras antingen genom att lägga den i klassisk 1-2-3-lag, eller genom att bara pressa citronsaft över löken. Du får då inte bara en jättegod lök, utan också en otroligt vacker röd lök.

Ibland måste man också utmana sig själv i köket och hitta nya smaksättare eller kombinationer. Även de mest vana i köket har sina favoriter. Det kan vara en smak som blir som ett litet signum – och det är inget fel i det; det kan vara bra och roligt att ha sin egen grej. Men ibland är det bra att köpa hem en burk eller ört som man aldrig tidigare gjort bara för att hitta nya influenser. Fast trots att jag ibland försöker använda annat, hamnar jag ändå ofta bland citronerna. Det fina med citron – förutom den härliga smaken – är att den har två karaktärer: saften och skalet. Saften står för det sura, fruktiga och pigga. Det mer aromatiska och runda skalet rivs bäst med ett vasst rivjärn som bara får med det yttersta gula skiktet, zesten, som innehåller eteriska oljor som sprider underbar doft när du river skalet. Självklart är det bäst att använda ekologiska citroner, i synnerhet när du ska använda skalet.

Citron är inte bara bra att använda i matlagning. Det finns exempelvis studier som visar att vi blir mer shoppingsugna om det doftar citron i butikerna. Citron fungerar också utmärkt som rengöringsmedel, och den sägs även – här har jag dock inga studier som underlag, utan mer rolig kuriosa – motverka acne, celluliter och munsår samt minska rynkor och bryta ner fett. Det verkar helt klart som om dessa vackra solgula frukter är lite av ett mirakelmedel.

Mer citron!