Chokladig helg i Göteborg

I helgen är det stort chokladkalas i Göteborg. Göteborgs Choklad-, Lakrits- och Delikatessfestival firar tioårsjubileum och bjuder på massor av läckerbitar.

Första gången den anordnades var 2006 och platsen den anrika restaurangen Gamle Port, centralt i Göteborg. Festivalen blev omedelbart en succé med en kö på flera hundra meter utanför och totalt omkring 2500 besökare. Sedan dess har festivalen lockat allt större publik och fått flytta till allt större lokaler – först till Göteborgs Stadsmuseum och därefter till Park Avenue och senast Stora Ullevi. Förra året var antalet besökare 14 299.

– I år tar vi i rejält och flyttar festivalen till Eriksbergshallen, en stor välplanerad mässhall i ett plan på totalt cirka 3 000 kvadratmeter, säger arrangören Stefan Adolfsson.

Men festivalen har inte bara lockat allt fler besökare. Även innehållet har successivt breddats till att numera omfatta choklad, lakrits, delikatesser och drycker.

Årets festival äger rum fredagen den 14 till söndagen den 16 oktober. Fredagens tema blir after work med bland annat drinkmästerskap och tävlingar med bartenders. Lördagen handlar om choklad, bakning, lakrits och delikatesser med tävlingar som Guldpralinen och Årets Festivaltårta. Söndagen får mer karaktären av familjedag med aktiviteter för både stora och små, som till exempel bakningstävlingen Årets Bakelse och På Minuten.

Besökarna har också chansen att träffa förra årets dessertmästare från Kanal5. Martin Morand, som vann tävlingen, och Jonas Nilsson, tvåan, finns på plats i företaget Bakers monter alla tre dagarna.

På festivalen finns också stora möjligheter för besökarna att fördjupa sina kunskaper inom choklad, lakrits och andra godsaker genom olika föreläsningar och provningar.

Mer information om festivalen hittar du på chokladkalaset.se.

Choklad