Chili

Du kan se hur många klipp som helst där det visas hur människor äter så mycket och så stark chili som möjligt; de svettas, kvider, skriker och vrider sig. Jag har aldrig förstått grejen med att äta så het mat att alla smaklökar slås ut och kvar finns endast en brännande känsla. Jag vill hellre ha den fruktiga, varma känslan som chili ger. Just den smaken får du ofta från de sorter som har större styrka enligt Scovilleskalan. Jag tycker att en chilifrukt som habanero ger en godare smak än de mildare chilifrukter du ofta hittar i vanliga livsmedelsbutiker. Hetaste chilin är sannolikt Trinidad Scorpion, som når upp till hela 1 400 000 scoville. Som jämförelse kan man ta den starkaste habaneron, som når upp till 500 000 scoville. Capsaicinet, som det heta ämnet i frukterna heter, är fettlösligt och tvättas bort med olja och tvål. Om det bränner i munnen kan det lindras med mjölk, yoghurt, en brödbit eller alkohol. Glöm aldrig att tvätta händer innan du tar någon annanstans på kroppen.

Chilipeppar är samlingsnamnet för spansk peppar, bärpeppar, peperoni, jalapeño, habanero med flera ”heta” frukter som tillhör släktet Capsicum. Chili tillhör samma familj som potatis och tomat, Solanaceae. Capsicum annuum är spanskpeppar, och Capsicum baccatum är bärpeppar, som vanligen kommer från Sydamerika. Andra arter som förekommer och till vardags kallas chili är Capsicum chinense, havannapeppar, Capsicum frutescens, tabascopeppar, och Capsicum pubescens, rokotopeppar.

Chili är tacksamt att odla själv. Även om du inte är en person med de grönaste av fingrar brukar chiliplantorna ändå ge goda skördar. Enkla sorter att odla som passar i matlagning är milda Lemon Drop och Champion eller de mediumheta sorterna Rawit, Jalapeño, Aji Blanco Cristal och Aji Habanero.

Mer chili!