Blickar tillbaka på en episk sommar!!

Så här när hösten snart övergår till vinter kan det vara läge att se tillbaka på vissa saker. Som den gångna sommaren tex.

Jag hade förmånen att resa en hel del och göra några fantastiska besök, både på restauranger men även på vingårdar.

DSC03285

Jag och en väldigt duktig fotograf :-) hade en helt sagolik middag på Daniel Berlin i Skåne Tranås. Det var många rätter som sitter kvar långt inne i minnet.

IMG_3019 IMG_3032

Även ett annat sanslöst minne som jag förmodligen aldrig kommer att glömma var en lunch hos Alain Passards lantställe ca 1,5 h utanför Paris. Vi fick en fantastisk resa i grönsakernas värld och framför allt känslan att vara på plats med dessa underbara människor som delar intresset av god mat och gott vin.

DSC03630

Ungefär 2 veckor efter Parislunchen så startade vi vår lilla egna "Tour de France". Ett av besöken var en middag hos David Toutain. Det var suveränt och jag kan verkligen rekommendera ett besök.

DSC03501 IMG_2992

Mr Passard gjorde ett sådant intryck på mig så jag bokade en lunch på hans Arpegé 3*** också. Denna gång i Paris. Den lökfyllda tomaten med parmesancreme gjorde att jag nästan grät av lycka. Vilken restaurang! Vilken kock!

IMG_3170 IMG_3161

Ett annat ställe jag varmt rekommenderar är L'ami Jean. En enkel bistro men med ett geni i köket! Maten är oerhört god. Vi drog i oss en avsmakningsmeny på lunch för 43€ och bokstavligen rullade ut ur restaurangen. Lyckliga och mätta såklart!

DSC03642

Vi drack en suverän rosé Champagne hos David Toutain och lyckades söka upp producenten och boka in ett besök. Olivier Horiot heter han och det jag lärde mig där på plats kan ju ingen ta ifrån mig. Magiskt!

DSC03655

Vi var även hos en legendarisk producent i Bourgogne, Lois Jadot. Att Bourgogne är stort och komplext visste jag men kanske inte omfattningen av detta. Nu vet jag lite mer men även mindre :-)

DSC03712

Att sitta ca 5 1/2 h i bil från Bourgogne för att komma till Laguiole och enbart för att äta middag på en restaurang kan ju ibland kännas i det nördigaste laget. Ja ännu nördigare är väl det faktum att resan planerades väldigt mycket kring just detta besök. Höga förväntningar? Japp! Men det ska du ha tycker jag när du besöker ett ställe med 3*** i den röda boken. Tyvärr lämnade vi besvikna och ledsna. Det var inte ens 1* i min bok tyvärr. Svajiga rätter från köket och katastrofdesserter från pastry och i vissa fall ordentligt konstiga vinval från sommelieren. Trist....

IMG_3238

Men att dagen efter få ta revansch hos Michel Trama där han och hans team levererar en sådan mat och vinfest var helt underbart! Kul också att få sitta ner och prata med honom då jag har jobbat bägge gångerna han har varit i Stockholm på gästspel.

IMG_3256

En ordentlig överraskning var ju en lunch vi avnjöt på Le Vieux Logis i Trémolat.  Fantastisk mat och härlig miljö i en liten by utanför Bergerac.

IMG_3307

Vi lyckades också få till ett härligt besök hos La Gaffeliere som är en av topp producenterna i St Emilion.

Ja det blev ju några flaskor med hem också....:-)

IMG_3421

Vi sladdade runt nästan hela Frankrike och avslutade i Normandie med massor av äpplen, calvados och mer god mat. Men vi hann ju med att vara kulturella också med ett fantastiskt besök på St Mont Michelle.

Sommaren var ju inte slut när vi kom hem till Sverige, den startade just då kändes det som, men när jag kollar på bilderna så saknar jag Frankrike lite grann...