Blåmussla

Blåmusslan, Mytilus edulis, är vacker med sitt blå, skimrande skal, men framförallt är den god! Den är en råvara som alla borde laga mycket oftare, för det är inte svårt, går snabbt och går att variera på en mängd olika sätt. Dessutom gör man en miljögärning! I våra svenska vatten växer den i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön, där den finns ända upp till Bottenviken. Eftersom salthalten är betydligt lägre i Östersjön, blir musslan där mycket mindre. Om musslorna har en grön kant kommer de inte från europeiska vatten, utan från Stilla havet. De lever ner till cirka 10 meters djup, helst med kraftigt strömmande vatten. Musslorna livnär sig nämligen på växtplankton som gynnas av övergödningen. Musslorna filtrerar planktonet och en fullvuxen mussla kan filtrera upp till tre liter vatten per timma. Det man måste vara lite vaksam på är när det finns giftiga alger i vattnet där musslorna lever. Detta kontrolleras dock noggrant och varje vecka uppdateras musselrapporten, något att hålla ett extra öga på om man själv plockar vilda musslor. När ni köper musslor, undvik dem som tagits upp med bottenskrapa, eftersom det skadar havsbottnen.

Det finns de som är oroade över hur man ska hantera musslor. Det är enkelt: Skrubba dem rena och dra bort ›skäggväxten‹. Släng de musslor som är trasiga eller har öppnat sig. Koka sedan alla godkända musslor precis tills de öppnat sig, men absolut inte längre, för då blir musslorna överkokta och torra. Gå därefter igenom musslorna ytterligare en gång. De musslor som inte öppnat sig slängs. Nu är det ingen som behöver oroa sig över att äta dåliga musslor!

Buljongen som man får när man kokar musslor är en fantastisk bas till såser och soppor – en snabb och enkel grund som gör storverk.

Mer blåmussla!