Saffran & Apelsin i Advent!

Att baka i adventstid är ett ypperligt sätt att fånga minnen kring typiska dofter och smaker som vi starkt förknippar med julen. Kryddor såsom kardemumma, kanel, kryddnejlika, stjärnanis, apelsin och saffran är typiskt juliga för mig och många fler. Ett tips är att vara generös med kryddorna då det bakas, då blir det extra gott. I de här bullarna har jag varit extra generös med saffran, det gillar jag. Att få njuta av dem i decembermörkret tillsammans med ett glas med värmande glögg ger bästa uppladdningen för julhelgen och att samlas antingen kring ett gemensamt bak, eller efterföljande stund att njuta av det bakade är en självklar höjdare.

Häromdagen bakades det saffransbullar hos mig, smaksatta med apelsin. Det blev saffransbulle i bullform så att jag fick användning av de fina, juliga muffinsformarna jag fått i present av en god vän. Toppade med flagad mandel och rårörsocker- mums!  Förminskad saffran1

SAFFRANSBULLAR MED APELSIN

ca 35 st

150 gram smör

5 dl mjölk

4 pkt saffran, 2 g

2,5 dl kvarg

1 pkt jäst

2 nypor flingsalt

1,5 dl rårörsocker strö

1 ägg

2 apelsiner, finrivet skal

ca 15-16 dl Vetemjöl Special

Topping

1 ägg att pensla med

flagad mandel

rörsocker strö

GÖR SÅ HÄR

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till ca 37 grader.

Lägg i saffran och kvarg till mjölk/smörblandningen. Smula jästen i en degbunke och tillsätt vätskan så att jästen löser sig.

Tillsätt flingsalt, rörsocker strö, ägg och apelsinskal- rör om.

Häll i mjölet, ca 15 dl, och arbeta degen väl i ca 5-10 minuter. Pudra över lite mjöl på degen och låt vila under bakduk, ca 50 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Knåda degen lätt och dela degen i 4 lika stora degar och vidare var deg i ca 8-9 lika stora bullar. Rulla dem runda och lägg i muffinsform.

Låt jäsa under bakduk ytterligare ca 20 minuter.

Pensla med ägg och toppa med rörsocker och flagad mandel.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.

Låt svalna på galler under bakduk.

För att sprida extra apelsindoft kring bullarna går det fint att strö lite finrivet apelsinskal över dem just innan servering.

Förminskad saffran 2

Njut av stundande adventshelg Ni med!

Kram Louise