Vaniljkokt rabarber med vit choklad- och mascarponemousse samt rabarber- och yoghurtsorbet

En riktig vårdessert med friska smaker från rabarbern. Passa på att göra extra mycket karamelliserad vit choklad – det är som godis, så bryt lite bitar av det och ha i skafferiet.


Portioner: 4
Du behöver: 

2 stora rabarberstjälkar
2 dl socker
2 dl vatten
1 vaniljstång
2 msk grenadin

Vit choklad- och mascarponemousse
200 g vit choklad
1 dl mjölk
3 gelatinblad
200 g mascarpone
2 dl grädde, vispad

Karamelliserad vit choklad
200 g vit choklad

Rabarber- och yoghurtsorbet
1 dl rabarberpuré
1 dl vatten
1/2 dl socker
1 dl turkisk yoghurt
1/2 gelatinblad

Servering
äppelmynta

Skala rabarbern försiktigt och skär stjälkarna i långa jämna bitar på cirka 10 cm • Koka upp socker, vatten, delad vaniljstång och grenadin • Lägg ner rabarbern och koka i cirka 2–3 minuter • Ta ur 4 fina rabarberbitar och låt resten sjuda ytterligare några minuter, tills de är helt mjuka • Dra av kastrullen från spisen, lägg tillbaka de fyra rabarberbitarna och låt dem svalna i lagen • Dra isär de mjukare rabarberbitarna och mosa dem lätt med gaffel.

Vit choklad- och mascarponemousse:
Lägg gelatinbladen i blöt • Hacka ner den vita chokladen smått och lägg i en bunke • Koka upp mjölken • Krama ur gelatinbladen och smält dem i mjölken, häll det sedan varmt över den vita chokladen och rör ut det till en slät kräm • Låt svalna lite • Tillsätt mascarponen och rör ut den slät • Vänd därefter försiktigt i grädden
• Häll moussesmeten i en form.

Karamelliserad vit choklad:
Hacka chokladen och lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper • Baka chokladen i ugnen på 180° i 10–12 minuter, tills den är jämnt brun och karamelliserad • Ta ut chokladen och låt den svalna; frys den sedan • Vid servering, mixa chokladen till smulor i mixer, eller bryt små fina bitar att ha på toppen.

Rabarber- och yoghurtsorbet:
Lägg gelatinet i kallt vatten • Koka upp vatten och socker, tillsätt purén och det urkramade gelatinbladet och vispa ut • Tillsätt yoghurten och vispa ut smeten jämnt • Kyl ner smeten och kör den sedan i glassmaskin • Om du har en bra mixer men ingen glassmaskin kan du frysa glassmeten, sedan mixa den snabbt i mixer och därefter ställa in i frysen.

Servering:
Lägg upp de hela rabarberna mitt på tallriken • Spritsa eller skeda upp den vita chokladmoussen • Strö över den karamelliserade mixade vita chokladen • Fördela den mosade rabarbern • Avsluta med sorbeten och äppelmynta.

Bild för Isabell Seger

Mer från Isabell Seger


Bild för Isabell Seger