Citrongräsolja
En olja med lätt citronsmak som är god att ringla över en sallad.

2 citrongrässtjälkar
3 dl rapsolja

Stöt citrongräsen och lägg i flaska. Slå över rapsolja och låt stå minst 2 dagar före användning.

Libbsticks- och apelsinolja
Libbstickans något beska eller syrliga smak är en bra smaksättare till fågelrätter. I denna olja är smaken avrundad med apelsin.

4 kvistar libbsticka
1/2 apelsin, skalet
3 dl rapsolja

Skär skalet av apelsinen, undvik det vita. Lägg apelsinskal och libbsticka i flaska och slå över rapsolja.

Lagerblads- och pepparrotsolja
Två karaktäristiska och spännande smaker som är bra smaksättare till lite kraftigare fiskrätter.

3 lagerblad, färska
1 cm pepparrot
3 dl rapsolja

Skär pepparroten i tunna skivor och lägg ner i flaska tillsammans med lagerbladen. Slå över rapsoljan. Låt stå åtminstone 2 dagar före användning.

Rosmarin- och vitlöksolja
God olja att smaksätta potatisklyftor med eller ringla över en sallad med rökta smaker i.

1 kvist rosmarin
1 vitlöksklyfta
3 dl rapsolja

Skala och lägg vitlöksklyftan i en flaska tillsammans med rosmarinkvisten, slå över rapsoljan. Låt stå och dra ett par dagar före användning.

Kyndels- och citronolja
Kyndel har en ganska stark smak och gör sig bra exempelvis till fläskstek. Citronen ger oljan fräschör.

2 vinterkyndelkvistar
1/2 citron, skalet
3 dl rapsolja

Riv citronskalet (gärna med ciseleringsjärn) och lägg ner det i en flaska. Lägg ner kyndeln och slå över rapsoljan. Låt stå 2 dagar före användning.

Fotograf