Skånsk äppelhare med harsyra och kompott på Allmogepotatis


Portioner: 4
Du behöver: 

1 harsadel
1 lök, hackad
1 äpple, hackat
3 msk äppelcidervinäger
olja
salt och vitpeppar
2 dl viltfond

800 g potatis, Allmoge eller annan god sort
4 Aromaäpplen, skalade och delade i bitar
smör
salt och vitpeppar

2 dl taggsvamp
1/2 schalottenlök, hackad

Servering
Harsyra

Haren:
Dag 1. Fräs lök och äpplen i oljan, tillsätt äppelcidervinäger, salt och vitpeppar och mixa. Låt svalna. Dra bort senor och hinnor på harsadeln och lägg den i en plastpåse med lök- och äppelblandningen över natten.
Dag 2. Bryn sadeln med lite av marinaden, lyft ur sadeln och tillsätt resten av marinaden samt viltfonden. Låt sjuda. Smaka av med salt och vitpeppar. Sila av och red om det behövs till önskvärd konsistens. Sätt in köttet i 70° varm ugn i cirka 45 minuter. Vid servering skärs harfiléerna ut.

Kompott på Allmogepotatis: Koka potatisen, tillsätt äppelbitarna de sista 3 minuterna. Blanda för hand med smör, salt och vitpeppar.

Stek svampen i smör tillsammans med löken. Krydda med salt och vitpeppar. Lägg upp och servera med harsyra på toppen.

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen