Detta är lite av en sofistikerad variant av skaldjursplatån. Skaldjur blir alltid godast om de serveras lite ljumma; då börjar fettet och vätskan släppa och smakerna frigörs. Till de stekta skaldjuren vill man ha en smakrikare champagne, och då är laherte Frères Rosé de Saignée les Beaudiers ett bra val.
Du behöver

3 humrar - lättkokta i god lag ca 5 minuter
10 råa havskräftor
20 räkor
20 blåmusslor
1 stor svensk bläckfisk
1 vitlöksklyfta
150 g smör
1 dl skaldjursfond - ihopkokt
1 citron
gott bröd

Portioner
10

Skala alla skaldjur och dela upp hummern i portionsbitar. Rensa bläckfisken och spara kroppen, delad i 10 bitar, samt armarna. Dela citronen i klyftor. Vid servering, bryn smöret i två olika pannor. Lägg i skaldjuren; börja med hummer och havskräftor. Lägg bläckfisken i bitar i den andra pannan, stek på ena sidan och lägg i musslor och räkor. Tillsätt lite fond och ös skaldjuren snabbt; de får absolut inte ligga för länge i pannan, max 1–2 minuter. Lägg över skaldjuren på en plåt och fördela sedan på tallrikar. Häll smöret över. Servera med citron och bröd.

Fotograf