Du behöver

8 dl brynt grönsaksbuljong
500 g rödlök
3 vitlöksklyftor
400 g purjolök
200 g plommon eller annan frukt i säsong - urkärnad och med skalet kvar
2 timjankvistar
1 msk Honung
olja

Portioner
4

Halvera rödlökarna från topp till tå, skiva dem tunt i samma ledd. Skiva vitlöken tunt. Svetta lök och vitlök i lite olja i en kastrull med lock på medelgod värme; tänk på att kastrullen ska vara stor nog att även rymma buljongen. Löken ska bli helt mjuk utan att bli mosig innan buljongen tillsätts. Koka upp, smaka av med salt.

Skär purjolöken i bitar om 5–10 cm som delas på längden. Slå lite olja i en panna på medelgod värme. Placera purjon med snittytorna nedåt; tillsätt frukten, timjankvistarna och lite salt. Låt gå under lock tills purjon börjar mjukna; det ska inte steka, men är helt okej om snittytan på purjon blir lätt brynt. Ta av locket, tillsätt honungen, höj värmen och koka in den vätska som bildats. Smaka av.

Servering: Slå upp löksoppan och lägg i purjolöken.

Fotograf