Fantastisk sommardessert som andas lyx. På bilden ser du dessutom små minimakroner som du kan dekorera med om du vill. Men rätten klarar sig också alldeles utmärkt utan.
Du behöver

Bakad rabarber

200 g rabarber
2 msk socker
1 msk vatten

Rabarberglass

300 g rabarber
1/2 dl vatten
50 g socker
2 äggulor
50 g socker
1/2 dl vispgrädde

Chokladjord

1/2 dl kakao + 1 msk
1/2 dl socker
1 msk smör

Brända mandlars

50 g mandlar, skållade och skalade
30 g socker

Ingefärstuile

125 g smör
60 g honung
150 g florsocker
70 g mjöl
40 g vatten
20 g syltad ingefära, fint skuren

Portioner
4

Bakad rabarber: Skölj och putsa rabarbern. Lägg den i en ugnssäker form, häll vatten och strö socker över; täck med ett lock. Baka på 130° i cirka 20 minuter, tills rabarbern börjat mjukna. Kyl och skär i bitar.

Rabarberglass: Skär rabarbern fint och koka mör tillsammans med vatten och socker. Kyl. Vispa äggulor och socker fluffigt; vänd ner i rabarbermoset. Vispa grädden lätt och vänd ner i rabarbern. Låt stelna i frysen några timmar eller kör massan i glassmaskin.

Chokladjord: Blanda ingredienserna till chokladjorden och rosta i ugn på 175° i cirka 20 minuter. Låt svalna. Smula sönder massan och tillsätt ytterligare 1 msk rå kakao.

Brända mandlar: Rosta mandlarna i ugn på 175° i cirka 5 minuter. Smält sockret i en panna och tillsätt de varma mandlarna när sockret värmts till karamell. Vänd upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna. Låt svalna. Dela dem sedan en gång på bredden.

Ingefärstuile: Smält smör och honung. Tillsätt socker, mjöl och vatten. Blanda till en slät massa och vänd i ingefäran. Låt massan svalna och vila i kyl minst 30 minuter. Stryk ut 1 tsk åt gången på en silikonmatta och baka på 175° i cirka 12 minuter. Ta ut tuilen och låt svalna något tills den går att lossa från plåten. Forma massan och låt svalna helt.

Servering: Lägg de bakade rabarberna på tallriken. Täck dem med chokladjord och mandlar. Toppa med glassen och ingefärstuile. Har du små makroner kan du gärna dekorera med dem.

Fotograf