
Bakad rabarber
200 g rabarber
2 msk socker
1 msk vatten
Rabarberglass
300 g rabarber
1/2 dl vatten
50 g socker
2 äggulor
50 g socker
1/2 dl vispgrädde
Chokladjord
1/2 dl kakao + 1 msk
1/2 dl socker
1 msk smör
Brända mandlars
50 g mandlar, skållade och skalade
30 g socker
Ingefärstuile
125 g smör
60 g honung
150 g florsocker
70 g mjöl
40 g vatten
20 g syltad ingefära, fint skuren
Bakad rabarber: Skölj och putsa rabarbern. Lägg den i en ugnssäker form, häll vatten och strö socker över; täck med ett lock. Baka på 130° i cirka 20 minuter, tills rabarbern börjat mjukna. Kyl och skär i bitar.
Rabarberglass: Skär rabarbern fint och koka mör tillsammans med vatten och socker. Kyl. Vispa äggulor och socker fluffigt; vänd ner i rabarbermoset. Vispa grädden lätt och vänd ner i rabarbern. Låt stelna i frysen några timmar eller kör massan i glassmaskin.
Chokladjord: Blanda ingredienserna till chokladjorden och rosta i ugn på 175° i cirka 20 minuter. Låt svalna. Smula sönder massan och tillsätt ytterligare 1 msk rå kakao.
Brända mandlar: Rosta mandlarna i ugn på 175° i cirka 5 minuter. Smält sockret i en panna och tillsätt de varma mandlarna när sockret värmts till karamell. Vänd upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna. Låt svalna. Dela dem sedan en gång på bredden.
Ingefärstuile: Smält smör och honung. Tillsätt socker, mjöl och vatten. Blanda till en slät massa och vänd i ingefäran. Låt massan svalna och vila i kyl minst 30 minuter. Stryk ut 1 tsk åt gången på en silikonmatta och baka på 175° i cirka 12 minuter. Ta ut tuilen och låt svalna något tills den går att lossa från plåten. Forma massan och låt svalna helt.
Servering: Lägg de bakade rabarberna på tallriken. Täck dem med chokladjord och mandlar. Toppa med glassen och ingefärstuile. Har du små makroner kan du gärna dekorera med dem.