Den brittiska metoden att smörkonservera är fantastisk och brukas mest på räkor. Det här är min egen utveckling av den.
Du behöver

2 dl torkad tunn svamp, t ex trattkantareller
300 g normalsaltat smör
1/2 tsk torkad ingefära, nyriven
1/2 tsk muskotblomma
svartpeppar
ev. lite salt

tillbehör

rostat bröd eller grönsallad

Portioner
8-10 (1 burk)

Blötlägg svampen i en kvart; häll sedan bort vattnet. Smält smöret på låg värme; skumma bort det översta vita lagret som flyter upp till ytan. Häll av smöret i en ny bunke och lämna bottensatsen kvar i den första. Smaksätt med ingefära, muskotblomma och svartpeppar och värm försiktigt i ett par minuter; se upp så att smöret inte bränner. Lägg svampen i kastrullen och låt allt värmas mycket långsamt på låg värme i cirka 20 minuter. Skölj en glasburk (helst patentburk med bygel och gummiring) med varmt vatten och låt droppa av. Lägg i svampsmöret. Sätt på lock, låt svalna och ställ kylen. Den klarar sig minst en månad i kylen. Bred svampen på rostat bröd eller servera rumstempererad till sallad.

Fotograf