Pistaschkaka med vaniljbakad rabarber och varmvispat ankägg

En saftig pistaschkaka i vårgrönt blir snarare en pudding tillsammans med en varmvispad fluffig ankäggssabayonne. Den syrliga rabarbern, som fortfarande ska vara lite spänstig, bryter av fint.


Portioner: 8 bitar
Du behöver: 

300 g smör, mjukt
300 g socker
4 ankägg, rumstempererade
200 g mandelmjöl
200 g pistaschmandlar, malda
3 msk vetemjöl
1 msk maizena
1 tsk bakpulver

Vaniljbakad rabarber

600 g rabarber
200 g socker
1 vaniljstång

Varmvispat ankägg (sabayonne)
4 ankäggulor
100 g florsocker
100 g valfritt sött vin, t ex marsala

Ställ in ugnen på 175°. Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Knäck äggen och rör dem separat. Häll ner dem i blandningen under omrörning och vispa ihop. Mal pistaschmandlarna eller mixa dem fint. Blanda med mandelmjöl, vetemjöl, maizena och bakpulver. Vänd ner de torra ingredienserna lite snabbt i äggblandningen. Smörj och mjöla en rund sockerkaksform, häll i smeten och baka kakan i mitten av ugnen på 175° i cirka 40 minuter, tills kakan är torr i mitten när du provar med en sticka. Låt svalna.

Vaniljbakad rabarber: Skala och skär rabarbern i bitar. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda stång och frön med socker och rabarber i en ugnsfast form. Baka på 120° i cirka 15 minuter. Rör om lite då och då. Avlägsna vaniljstången innan servering.

Varmvispat ankägg: Knäck äggen och vispa dem, tillsammans med florsocker och vin, över ett vattenbad tills blandningen är fluffig och tjock.

Servera kakan med bakad rabarber och ankäggssabayonne.

Bild för Andreas Dahlberg

Mer från Andreas Dahlberg


Bild för Andreas Dahlberg
Bild för Andreas Dahlberg