Sötman i pilgrimsmusslan möter här jordigheten i jordärtskockan. Finstämda smaker och många olika konsistenser. crèmen och chipsen kan förberedas innan.

Du behöver

6 pilgrimsmusslor
salt, flingsalt, olivolja och dill

Jordärtskockschips (GF)
60 g jordärtskocka
frityrolja och salt

Jordärtskockscrème (GF)
350 g jordärtskocka (275 g skalad)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk salt

Bakade jordärtskockor
6 jämnstora jordärtskockor
olja och salt

Portioner
6

GF=går att förbereda dagen före

Jordärtskockschips: Tvätta jordärtskockorna noggrant. Hyvla eller skiva dem supertunt. Fritera sedan chipsen i 160° varm olja till fin färg. Smaka av med salt.

Jordärtskockscrème: Skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten. Dela skockorna i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Koka skockorna tills de är sönderkokta. Häll skockorna i en mixer och mixa slätt. Smaka av med salt.

Bakade jordärtskockor: Värm ugnen till 200°. Skala jordärtskockorna och lägg dem i en ugnsfast form. Blanda dem med olja och salt och ugnsbaka i cirka 30 minuter, tills de är genommjuka.

Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta pilgrimsmusslorna. Precis innan de ska serveras, stek dem i cirka 30 sekunder på varje sida. Bred ut lite jordärtskockscrème på tallrikarna och lägg på musslorna. Lägg på den ugnsbakade jordärtskockan och ringla över lite olivolja. Strö över några chips, lite flingsalt och små dillkvistar.

Fotograf