Panna cotta på kaffe och choklad- och honungssmetana, teglass, maräng och blåbär

Ett fyrverkeri med intensiva smaker av kaffe, choklad och te! Aromerna sitter kvar länge i gommen, vilket vi lovar att man vill. hela desserten kan förberedas innan.


Portioner: 6
Du behöver: 

Panna cotta (förbereds dagen före) (GF)
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 msk kaffe, frystorkat

Teglass (räcker till fler) (GF)
1 gelatinblad
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 msk gröna teblad, av den sort du gillar 120 g äggula
135 g strösocker

Maränger (räcker till fler) (GF)
100 g äggvita
1 dl florsocker

Choklad- och honungssmetana (GF)
1 1/2 dl smetana
6 g kakao
15 g honung
15 g strösocker

Rårörda blåbär (GF)
100 g blåbär
1 msk strösocker

GF=går att förbereda dagen före

Panna cotta: Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädde och socker. Dra av grädden från plattan och vispa ner kaffet. Krama vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem. Häll upp panna cottan i 6 portionsformar eller tallrikar och ställ i kylen till nästa dag.

Teglass: Koka upp mjölk och grädde och dra därefter av kastrullen från plattan. Lägg ner tebladen i gräddmjölken och låt dem dra i cirka 10 minuter. Vispa äggulor och socker luftigt. Sila ner temjölken över äggvispet och blanda väl. Häll ner alltsammans i en ny kastrull och sjud upp under ständig vispning tills temjölken är 85° varm; dra då av kastrullen från värmen. Krama ur vattnet från gelatinbladet och vispa ner det. Sila såsen och kyl ner den. Kör sedan till glass i en glassmaskin. Om du inte har glassmaskin: Lägg såsen/glassen i en plastbytta och ställ i frysen. Rör runt i glassen var 30:e minut tills den är helt fryst.

Maränger: Vispa äggvitan med 1/3 dl florsocker tills du kan forma mjuka toppar. Häll ner resterande florsocker och vispa i ytterligare 1 minut. Värm ugnen till 100°. Spritsa eller klicka ut små maränger på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Ugnsbaka i 1 timme, stäng därefter av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen i ytterligare 1 timme.

Choklad- och honungssmetana: Blanda samtliga ingredienser och vispa ihop dem kraftigt tills smetanan tjocknar.

Rårörda blåbär: Blanda blåbär och socker. Rör runt då och då tills sockret löst sig.

Servering: Toppa panna cottan med en liten sked glass samt smetana, maräng och blåbär.

Bild för Mattias Larsson

Mer från Mattias Larsson


Bild för Mattias Larsson