Klassisk rätt som jag aldrig tröttnar på. Gremolatan med citronen lättar upp och ger en fräschör till grytan.
Du behöver

ca 1 200 g kalvlägg i skivor
ca 1/2 dl vetemjöl
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1/3 liten rotselleri
3 msk smör eller margarin
2 1/2 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
500 g krossade tomater
1 litet knippe timjan
1 lagerblad
salt och peppar

Gremolata
1 citron, rivet skal
1–2 vitlöksklyftor
1 dl persilja, hackad
1 dl olivolja
salt och peppar

Portioner
4
Snitta kanten på kalvläggen och vänd i vetemjöl. Skala lök, vitlök och rotfrukter. Skiva löken och skär rotfrukterna i tärningar. Bryn köttet i det mesta av matfettet och lägg det i en gryta. Fräs lök och rotfrukter i resten av matfettet och lägg dem på köttet. Häll över vin och tomater. Lägg på timjankvistar och lagerblad; krydda med salt och peppar. Koka grytan på svag värme i cirka 1 1/2 timme, eller tills köttet lossnar från benen.

Gremolata: Skala och hacka vitlöken. Blanda citronskal, vitlök, persilja och olivolja. Smaka upp med salt och peppar.

Ringla gremolatan över osso bucon och servera exempelvis med pasta.
Fotograf