Du behöver

600 g lammstek, urbenad
2 rosmarinkvistar
4 timjankvistar
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Svampsky
100 g skogschampinjoner eller portabello
1 gul lök
2 msk smör
½ dl torrt vitt vin
4 dl lamm- eller kalvbuljong
2 timjankvistar
salt och peppar

500 g små potatisar
6 pärllökar
4-6 vitlöksklyftor
rapsolja
salt och peppar
ca 120 g eller en näve haricots verts

Portioner
4
Repa rosmarin- och timjanbladen från kvistarna. Skär vitlöken tunt. Rulla ut lammsteken och bred ut rosmarin, timjan och vitlök. Salta och peppra. Rulla ihop steken igen och bind upp den med bindgarn så den håller formen. Bryn i smör i stekpanna. Dela potatisen, pärllök och vitlök i halvor och lägg i en ugnsfast form. Ringla över rapsolja, salta och peppra. Lägg den brynta lammsteken bredvid och stek färdigt i ugn på 150° till en innertemperatur av 57° för ett rosa kött. Låt steken vila minst 15 minuter innan du skär upp den i tunna skivor. Hög temperaturen på ugnen till 200° och rosta färdigt potatisen och löken cirka 15 minuter tills allt fått fin färg.

Svampsky: Finhacka svampen och löken, fräs den i smöret i en kastrull. Tillsätt vin, buljong och timjankvistar. Låt det koka ihop tills ca 2 dl återstår. Smaka upp med salt och peppar. Vill du ha en helt slät sås, sila den innan servering. Annars räcker det att bara plocka bort timjankvisten.

Koka haricots vertsen i saltat vatten cirka 3 minuter.

Ta bort bindgarnet från lammsteken och skär i skivor och lägg på ett fat eller tallrik. Lägg upp de postade potatisarna och vitlöken bredvid tillsammans med haricots verts. Slå över svampskyn. Avsluta med salt och peppar och strö gärna lite extra örter på toppen.

Bricka: Elegant från Baci Milano, tillverkad i melamin.
Korkskruv – 2 stegsöppnare från Twine
Laguiole Vailhourles, köttknivar i 6-pack.
Fotograf