Du behöver

250 g vit sparris

Salt

1 st nypa socker
0.5 tsk citronsaft
50 g finriven permesan
200 g ricotta
tryffelolja efter smak
200 g pancetta eller bacon
250 g färska pastaplattor (12 st)
50 g hackad rucola
25 g brynt smör
nymalen svartpeppar

Portioner
4

Skala sparrisarna och dela dem alla på mitten, det vill säga en spädare del med knopp och en lite kraftigare del med rotändan. Lägg knoppbitarna åt sidan och hacka de andra delarna i mindre bitar. Koka dessa riktigt mjuka i vatten med salt, en nypa socker och cirka 1/2 tsk citronsaft. Ta upp sparrisen ur vattnet (som sparas) och mixa den fint. Passera genom en finmaskig sil eller chinoise och blanda »sparrispurén« ordentligt med ricotta och finriven parmesan till en fin crème. Smaka av med salt, svartpeppar och tryffelolja och ställ åt sidan. Strimla baconet (eller pancettan) och knaperstek det.

Koka resterande sparris i sparrisvattnet tills sparrisen är mjuk, men gärna har en lätt kärna kvar i mitten. Koka upp rikligt med välsaltat vatten och koka de färska pastaplattorna i någon minut, tills de är mjuka. Ta upp plattorna med hålslev och arrangera den öppna raviolin direkt på 4 tallrikar genom att varva pastaplattorna med ricottacrème, fläsk, sparris, hackad rucola, brynt smör och nymalen svartpeppar. Vik gärna över pastaplattorna över fyllningen så att de blir som små fickor. Servera genast.

Fotograf