Nyponsoppa med sorbet på ingefära

Sorbeten får en härlig hetta från ingefäran, som tillsammans med nyponsoppan med lite citrongräs ger asiatiska toner till en klassisk svensk dessert. Det spunna sockret ger också en härlig effekt.


Portioner: 4
Du behöver: 

Nyponsoppa

100 g nypon, torkade
1 citrongrässtjälk
1 vaniljstång
2 dl socker
5 dl vitt vin
5 dl vatten
ev. citronjuice till avsmakning

Sorbet

5 dl vatten
2 dl socker
1/2 gelatinblad
1 msk citronjuice
2 msk ingefärsjuice, råpressad

Servering

spunnet socker
pistaschmandlar, hackade
myntablad

Nyponsoppa: Koka samtliga ingredienser i en kastrull tills soppan börjar tjockna något. Låt stå och dra under plastfilm i 30 minuter. Lyft bort citrongräs och vaniljstång och mixa soppan slät. Sila genom chinoise. Smaka av med socker och eventuellt citronjuice.

Sorbet: Koka upp vatten och socker med blötlagt gelatinblad. Tillsätt citronjuice och ingefärsjuice till god smak. Kör i glassmaskin. Ställ i frysen om ni inte genast serverar.
servering: Skeda upp sorbeten och lägg upp på tallriken med spunnet socker. Strö över myntablad och hackade pistaschmandlar. Slå nyponsoppan över. Soppan kan serveras kall eller ljummen.

Bild för Tommy Myllymäki

Mer från Tommy Myllymäki


Bild för Tommy Myllymäki
Bild för Tommy Myllymäki