Marshmallows med citronsmak

Att göra egna marshmallows är kanhända lite kladdigt, men väldigt enkelt. Smeten är tacksam att variera vad gäller smaksättning. Här har vi smaksatt den med citrus, men grovt mortlad kardemumma eller krossade hårda karameller, till exempel polka eller lakrits, är också gott.


Portioner: ca 50 bitar
Du behöver: 

3 msk gelatinpulver
1 1/4 dl vatten
4 dl strösocker
1 1/2 dl vit sirap
3 msk vatten
neutral olja att pensla formen med
1 stor citron eller 2 små, rivet skal
2 tsk citronsaft
ev. gul hushållsfärg
ev. florsocker

Blanda i en skål gelatinpulver med 1 1/4 dl vatten och låt stå i 10 minuter. Blanda socker, sirap och 3 msk vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka rejält i 1 1/2 minut; rör om då och då under tiden. Ta fram en 20x20 cm stor form och pensla den med lite olja.

Häll gelatin och den heta sockervätskan i en stor vispskål. Vispa på låg fart tills gelatinet löst sig. Vispa sedan på högsta effekt i 8–12 minuter, eller tills smeten börjar bli ordentligt kladdig. Det blir kladdigt på slutet, men det går enklare om du höjer och sänker vispen hela tiden; då åker smeten av allt eftersom. Tillsätt citronsaften, det rivna citronskalet och hushållsfärg på slutet.

Pensla en slickepott med olja. Häll smeten i formen, ta hjälp av slickepotten. Täck över med plastfilm och låt stå i minst 3 timmar. Före servering, klipp eller skär skummet i små bitar, rulla dem eventuellt i florsocker. Förvara i plastpåse som du försluter ordentligt. Genom att skära eller klippa till marshmallowsen precis vid servering håller man dem mjuka längre.

Vinförslag: 
781 Limoncello di Capri, Italien
Bild för Lisa Lemke

Mer från Lisa Lemke


Bild för Lisa Lemke
Bild för Lisa Lemke